tirsdag 8. januar 2013

Lue med tårer

Denne luen strikket jeg til min yngsste sønn. Jeg vet at han sannsynligvis aldri får brukt den slik vi skulle ønske, men det er lov å håpe på et mirakel. I November hadde vi enda ett håp om at han fikk leve i mange år til men dette snudde seg raskt. Uansett, han spurte i November om jeg kunne lage noe med keltisk mønster på. Jeg laget da en tegning til han og spurte om det var noe sånt han tenkte på.

I slutten av November ble han så dårlig at han måtte innlegges på sykehuset igjen, og jeg kom ikk lenger med prosjektet da og det gikk i glemmeboken inntil jeg ble med på luealongen på forumet Uformelt. Oppgaven for Januar var en lue med dette Keltiske mønsteret på. Min oppgave ble da og lage en lue som kunne følge min sønn på hans siste reise. Jeg funderte en stund på om jeg klarte og strikke denne luen, men det gikk, riktignok med mange tårer underveis. Tårene hadde nok vært der likevel men de ble veldig forsterket når jeg holdt på med denne. Motet ble holdt oppe ved at jeg fikk oppfylt ivertfall ett av hans ønsker.
Den er strikket i hans yndlingsfarger. I går var han våken nok til at jeg fikk vist han resultatet og han synes den var flott å sa at han trenger den ikke på sykehuset men han vil ha på seg denne når han skal hjem. Ja, vi ser at han ikke har lenge igjen men vi håper fremdeles på et mirakel eller en vidundermedisin som kan fjerne alle svulster, og at han kan leve like lenge og like godt som alle andre.

     

Min sønn var en lesehest inntill synet ble så dårlig at han ikke klarte å lese lenger. Han forsket og studerte alltid på ting rundt han og ting som interesserte han. Derfor har jeg funnet frem litt om det Keltiske mønsteret.

"Kelterne levede mellom ca. 700 f.Kr. til 500 e.Kr. Deres berømte design er funnet fra ristninger på stein, treskjæring og smykker fra ca. 450 f.Kr. og fra steinkors e.Kr. Der er ingen skriftlig historisk dokumentasjon vedr. formål eller symbolbetydning.

Mønstrene er mye studert gjennom tidene og det menes, at flettearbeider i pil, tekstil og lær har gitt anledning til de keltiske motivmønstre. Den keltiske knute er kanskje det mest utpregede og gjenkjennelige design i den keltiske historie Ca. 200 f.Kr., får knuten forskjellige elegante utforminger, og alle har til tilfelles, at knuten er uendelig. Mønsteret er kontinuerlig uten begynnelse og slutt. Det har fått noen til å tillegge mønsteret symboler, som henviser til naturens tidløshet, som for eksempel den ubrutte sirkel av fødsel og død.

Bibelen ble håndavskrevet i klostrenes skribenter og hver sides første bokstav ble ofte fremhevet og innfattet i keltiske mønstre, som passet til de gjeldende bokstav."

Min sønn hadde antagelig ikke gitt seg med denne informasjonen men studert det Keltiske folk og kultur i det vide og det brede. Det har ikke jeg hode til nå for tiden og nøyer meg med å vite litt.

4 kommentarer:

 1. Jeg føler med deg hvor vondt du har det. Håper dere får være masse sammen den siste tiden nå da og ha gode øyeblikk som du får ta med deg videre når din sønns reise slutter. Det er ikke enkelt å si noen trøstende ord i en slik situasjon, men jeg sender deg en god klem.

  SvarSlett
 2. Dette var utrolig trist lesning, og jeg føler med deg. Men håper du fant litt trøst i å kunne strikke dette mønsteret. Håper selvsagt med deg på et mirakel.
  Jeg vet litt om hvordan du og familien har det. Snart 10 år siden min lillesøster tapte kampen, og jeg savner henne hver dag. Men hun slapp iallefall smerten.
  Stor klem fra meg.

  SvarSlett
 3. Dette traff meg rett i hjertet. Jeg strikket pulsvarmere til pappa da han lå på det siste fordi han var så kald på hendene. Å strikke noe slikt til barnet sitt kan jeg knapt forestille meg...

  Godt at han fikk se luen, og godt at du fikk oppfylle ønsket hans. Sender gode tanker og en stor klem til deg.

  SvarSlett
 4. Det er veldig sterkt å lese dette. Er glad for at du gjorde det og for at du la ut dette her slik at jeg fikk se den. Det er ikke så enkelt å være mormor heller i denne tiden, det er mange tårer og jeg synes ansiktet mitt har forandret seg og blitt 20 år gamlere. Føler med og tenker på dere hele døgnet.

  SvarSlett